Spiritusz Tudásműhely

Spiritusz Tudásműhely

Tanévkezdés: kiemelkedő alkalom a személyiségfejlesztésre

2022. október 21. - Spiritusz Tudásműhely

A tanév eleje az újratervezés ideje.

A gyerekek visszatértek a nyári szünetből, és visszacsöppentek az óvoda/iskola világába, ami megint hosszú időre fogja meghatározni az életüket. Ez a helyzet két kulcsfontosságú fejlesztésre kínál kiemelkedően kedvező lehetőséget.

Az első az önismeret bővítése.

A gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek. Mind az intézményi (óvodai, iskola, zeneiskola stb.), mind az iskolán kívüli programok és teendők bőségesen kínálnak olyan helyzeteket, amelyekben többet megtudnak magukról, az érdeklődésükről, preferenciáikról (azaz mit szeretnek, mit nem), adottságaikról és képességeikről. Ráadásul napról-napra fejlődnek fizikailag is, értelmileg is, érzelmileg is, és akár néhány hónap alatt is lényeges változásokat láthatunk rajtuk.

Ezért érdemes az év elején újra elővenni azokat az eszközöket – a tavalyinál szélesebb körű és nagyobb mélységű eszközöket –, amelyek segítenek nekik újból elgondolkodni azon, kik ők, mit szeretnek, mi fontos számukra, mire képesek, milyen jellemvonásaik, személyiségbeli sajátosságaik vannak, és miben fejlődtek. Ezek a rendszeres megbeszélések nemcsak a reális és kiegyensúlyozott önismerethez nyújtanak alapot, hanem azt is üzenik a gyerekek és fiatalok számára: „Értékes vagy.” és „Fontos, hogy tisztában legyél a saját tulajdonságaiddal és képességeiddel.” Ráadásul ezzel a gyakorlattal az olyannyira értékes „fejlődésben vagyok” szemléletet is megalapoztuk.

A másik terület pedig a célok kitűzése.

A célkitűzés és -megvalósítás készsége az, ami lehetővé teszi a saját jövőnk megteremtését. Aki erre nem képes, annak nem marad más, mint az aktuális körülményekhez való alkalmazkodás – több-kevesebb kompromisszummal. A fontos és reális célok megtalálása, megfelelő megfogalmazása, majd azok megvalósítási lehetőségeinek feltárása és következetes véghezvitele azonban nagyon összetett gondolkodást és tapasztalatot igényel – még felnőttek számára is!

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy már az óvodás gyerekektől sem idegen a célkitűzés. Hamar képesek megérteni, hogy a vágyaikat hogyan fordítsák célokká, és arra is vannak használható ötleteik, hogyan tudják azokat elérni. Azzal a kérdéssel, hogy „Mit szeretnél elérni x területen?” először is azt üzenjük: „Jogod van célokat kitűzni, és megvalósítani azt, amire vágysz!”, és azt is, hogy „Természetes és egészséges dolog célok mentén dolgozni.” Az érettség függvényében segítsünk a gyerekeknek és fiataloknak a választ megfelelő határidővel bíró és reális célokká fogalmazni, majd ötleteket adni és segítséget nyújtani a célhoz vezető tevékenységek meghatározásában!

Az önismeret fejlesztéséhez az Egészséges önkép sorozat Önismeret c. előadása nyújt elméleti és gyakorlati alapokat, a célkitűzés jelentőségét és módszertanát pedig a Tudatos önszervezés egység Célkitűzés és tervezés c. előadása és az ahhoz kapcsolódó segédanyagok világítják meg részletesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritusztudasmuhelyofficial.blog.hu/api/trackback/id/tr1817959280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása